Ruokapäiväkirja on unohtunut monena päivänä. Ehkä osa unohduksesta on ollut haluttomuutta raportoida oikeasti ihan kaikkea, siis niitä päiviä, jolloin syömisessä ei ole ollut mitän rotia. Vaikka en nyt tiedä ovatko nämä päivät niin pahoja olleet, mutta tiedostamatonta syömistä kuitenkin. Aamuisin on ollut nälän tuntu, mikä sentään on hyvän merkki. Muuten on ollut niin paljon ohjelmaa, että syöminen on mennyt siinä sivussa ja vähän pakkorakoisestikin.

Viime viikonloppuna tein inventaariota pakastimen sisällöstä. Voi olla, että joudumme ostamaan uuden jääkaappi-pakastimen, joten tarkoitus olisi vajentaa pakastimen sisältöä reippaasti mahdollista vaihtoa helpottamaan. Viikolla on sitten syöty sellaisia ruokia, joihin on tarvittu pakastimessa olevia aineita. Ensimmäisinä tulivat käytetyiksi piirakkapohja + pinaatit ja parsakaali, toisena pakastepizzat, sitten perunavalmisteita ja siinä sivussa muutamia pienempiä rasioita jotain valmiita ruokia. Yhdet banaanimansikkasmoothietkin tein perheelle.

Nyt jäljellä on: 
 • suikale/keittojuureksia kolme pussia
 • valmista lasagnea (jota perhe vierastaa, kun joukossa on munakoisoa)
 • yhtä pahaa itsetehtyä pizzaa (jonka ehkä heitän pois),
 • yhdet wokkivihannekset
 • useampi rasiallinen papuja
 • keitettyjä punajuuria
 • porkkana, maissia ja herneitä, joita ei olekaan tarkoitus syödä pohjiin.
 • banaaneja on vielä kaksi, joten uusi smoothie tarjoilu odottaa lähipäivinä.
 • kaksi valmista pizzapohjaa ja juustoraastetta,
 • muutama kalapuikko,
 • yksi (ei kovin houkutteleva) tortilla
 • pussillinen parisiinperunoita
 • kaksi rasiallista hapanimelää punakaalia
 • palkoherneitä
Ihan rakentavaa kyllä syödä välillä pakastinta tyhjäksi. Meillä pakastimeen tahtoo kertyä kaikenlaista, jonka olemassaoloa en edes muista. Joskus olen joutunut heittämään aika paljon ruokaa menemään, kun ne ovat olleet pakkasessa aivan liian kauan ja lisäksi muuttuneet tunnistamattomiksi, kun en ole huolehtinut asiallisista pakkausmerkinnöistä. Nyt inventaariossa ei tällaisia muumioita ollut lainkaan mukana, mistä olen tyytyväinen. Mutta turhaanhan se pakastin on aina IHAN täynnä, niin että uusia ei meinaa mahtua mukaan ja vanhoja on hakanla kaivaa pohjilta esiin.

Nyt siis kysymys kuuluu: millainen menu syntyisi näistä aineksista?

Perjantaina lounas: Tortilla itselle + hapanimelää kaalia lisäkkeeksi + palkoherneitä herkuiksi
Perjantaina päivällinen: en ole paikalla, perhe syö isännän kokkaamia eineksiä luulisin :-)
Lauantaina: Lasagne ja jälkkäriksi smoothie, ehkä iltapalaksi tonnikalapizzaa niille valmiille pohjille
Sunnuntaina: Wokvihanneksia + papuja + riisi, ehkä myös hapanimelää kaalia lisäkkeeksi
Maanantaina: Kasviskeitto
Tiistaina:  Pariisinperunoita + punajuuria ja muita vihanneksia
Keskiviikkona: pavuista taco-kastike, jos on käyty kaupassa ja tuoretta löytyy lisäksi, juustoakin tähän voi käyttää, jos sitä on jäänyt
Torstaina: Kasvispiiras (suikalejuureksista) ruisperunataikinapohjaan
Perjantaina: Spagettikastike (pavuista ja vihanneksista)

Jos tämä toimii pakastin on melkein tyhjä ensi viikon lopulla.
Katsotaan kuinka käy. Yleensä tulee syötyä myös muuta ja menun toteutus venyy. Toisaalta tästä puuttuvat omat lounaani viikolla. Oletan, että ne koostuisivat ainakin jossain määrin noiden jämistä.

Kaupasta tähän pitäisi muistaa ostaa ainakin sipulia ja tonnikalaa.

Ruokien suunnittelu tällä lailla rajatussa tilanteessa on itseasiassa yllättävän hauskaa. Samalla olen katsellut muitakin ruokavarastoja sillä silmällä. Aion mm. käyttää pähkinät pohjiin, niin että voin sitten täydentää tuoreilla, eikä mitään ole vanhenemassa kaapin pohjilla. Erilaisia maustekastikkeita ja muita tarvikkeita voisin myös inventoida ja yrittää käyttää pelkän keräilemisen sijasta.