Pikkuisella oli viikonloppuna ristiäiset. Leivoin "juustokakun", porkkanakakun ja suklaatortun ilman ilman maitoa tai kananmunaa. Ne onnistuivat kaikki maun puolesta mainiosti. Porkkanakakkuun syntyi kauneusvirheitä, mutta emme välittäneet niistä.  Lisäksi tein kaksi kasvispiirakkaa, jotka paistoin samaan aikaan --- ja molemmat kuivahtivat hieman liikaa. Nämäkin tein siis myös itselleni sopiviksi, eli ilman maitoa ja kananmunaa. (Vältän pikkuisen allergioiden vuoksi maitoa, munaa ja ruista.) Illalla tein yövieraille kookoksella ja currylla maustettua kasviskeittoa.

Tänään syömme mitä, jäljelle on jäänyt.
Kakut ovat kyllä herkullisia :-).

Mutta --- ei pitäisi syödä liikaa.
Sain taas muistutuksen siitä, miksi terveellinen ruokavalio kannattaa (kannattaisi). Toivon kovasti, että voisin viettää vanhuuttani paremmissa voimissa, kuin äitini, joka on tavallisen terveellisistä elintottumuksistaan huolimatta sairastunut sydän- ja verisuonitautiin reilusti alle viisikymppisenä ja sairastanut nyt siis jo pitkään. Hän on nyt jatkuvasti huonommassa voimassa... Äidin suvussa ei taida olla yhtään yli 50 vuotiasta naista, jolla ei tätä sairautta olisi.  Niistä vähän nuoremmista serkuista en tiedä. Kuuluvat  varmasti laillani korkean riskin ryhmään.

Minä. Minä siis TIEDÄN ja VOIN tehdä vielä jotakin itseni eteen. Mutta miksi se on NIIN helppo unohtaa? On vaikea toteuttaa tavoitteita, jotka ovat todella tärkeitä, mutta näin kovin pitkäjänteisiä! Silti minä haluan. Yritän rakentaa itselleni tervettä elämäntapaa, hyvää elämää. Yritän pitää itsestäni hyvää huolta.

Voi olla, että en siltikään vältä sairautta, mutta saatan onnistua siirtämän sitä, hankkimaan itselleni edes vähän enemmän terveitä, hyvävoimaisia vuosia. Minä tarvitsen niitä. Lapseni tarvitsevat niitä.

***
Äitini sairastui, vaikka hän kävi viikoittain kävelyllä.
Äitini sairastui, vaikka hän söi salaatteja ja käytti reilusti vihanneksia.
Äitini sairastui, vaikka hän pysyi normaalipainoisena.

Nämä ovat toki minullekin kaikki tärkeitä,
mutta eivät kuitenkaan ehkä riittäviä keinoja.